Cunoscutul interpret de muzică folk şi compozitor – Victor Socaciu – s-a născut în Braşov, la 14 ianuarie 1953, într-o familie de muncitori, și s-a stins la 27 decembrie 2021.
A debutat încă din timpul şcolii, având un grup muzical – „Zodiac”, Victor fiind chitarist, solist vocal şi şeful formaţiei.
A absolvit Facultatea de Electromecanică, având diplomă de inginer.
A urmat cursuri de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă din Braşov.
În 1973 făcea parte din Cenaclul „Dacia Felix” a Centrului Universitar Braşov, iar în următorul an a debutat în cadrul Cenaclului „Flacăra”, pe scena Teatrului Naţional, cu piesa „Ţinta”.
A rămas în cadrul „Flacăra” până în 1982.
În 1975 a debutat la Radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, iar în 1976 – la TV, cu melodia „Oltule”.
Între 1983 – 1985, a făcut parte din Cenaclul „Serbările Scânteii Tineretului” şi a scris muzica spectacolelor „Tinereţe fără bătrâneţe” (la Teatrul Dramatic Braşov) şi „Caii liberi” (la Teatrul Dramatic Târgu Mureş).
Din 1987, la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti, alături de Leopoldina Bălănuţă, a lucrat la spectacolul de muzică şi poezie „Muntele dragostei”.
În 1991 a devenit producător al Festivalului Naţional – Concurs de Muzică Folk „Om Bun” şi al Festivalului Naţional – Concurs „Cântecul de dragoste”.
Între 1997 – 1999, a fost realizator al emisiunii „Vânare de vânt” (TVR) şi al emisiunii „Insula copiilor” (Naţional TV).
A semnat genericele pentru mai multe emisiuni radio – tv („Oameni de zăpadă”, „Ceaiul de la ora 5", „Insomniile Corinei”, "Vânare de vânt”, „Arca Marinei”, „Personalul de Costineşti”, „Bun de tipar”, „Tunelul timpului”, „Ne vedem la TVR” etc).
În 1990 a susţinut un recital pe scena Festivalului de la Mamaia, iar în 1989, 1997 – 2000, a participat la secţiunea Creaţie.
A susţinut numeroase turnee în ţară şi peste hotare (China, Coreea, URSS, Germania, Republica Moldova, Canada, SUA, Suedia, Danemarca, Anglia, Irlanda, Italia, Emiratele Arabe Unite etc).
A fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
A fost vicepreşedinte al Departamentului pentru Cultură al PSD, membru supleant în C.A. al Radiodifuziunii Române, membru în C.A. al TVR, deputat, vicepreşedinte al Comisiei de Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din cadrul Camerei Deputaţilor, membru în Comisia UNESCO a Parlamentului României, consul general al României la Montreal.